سیبزمینی یکی از گیاهان مهم زراعی در جهان است. این گیاه از نظر میزان مصرف در سطح جهان بعد از برنج و گندم در جایگاه سوم قرار دارد؛ به همین دلیل این گیاه جزء گیاهان حافظ امنیت غذایی محسوب میشود. میزان بالای تولید سیبزمینی در واحد سطح و همچنین فراوانی تولید آن در کشورهای مختلف در مقایسه با سایر محصولات زراعی موجب شده است تا به سیبزمینی به عنوان ماده غذایی با ارزش در جهان توجه شود. طبق آمار سال 2018 سازمان فائو در جهان حدود 377 میلیون تن سیبزمینی تولید میشود و متوسط عملکرد این محصول حدود 20 تن در هکتار گزارش شده است. براساس آخرین آمار وزارت جهاد کشاورزی در سال 1398، کل سطح زیرکشت سیبزمینی در ایران حدود 143هزار هکتار بوده است. میزان تولید در کشور در این سال بیش از 2/5 میلیون تن بوده و از نظر سطح برداشت شده و تولید استانهای همدان و اردبیل به ترتیب مقامهای اول و دوم را به خود اختصاص دادهاند. میانگین عملکرد سیبزمینی در کشت آبی در ایران حدود 37 تن در هکتار است. غده سیبزمینی از نظر غذایی بسیار با ارزش بوده و دارای انواع ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه، کارتنوئیدها و چربی است. درصد ماده خشک غده سیبزمینی به ویژه برای کارخانجات فرآوری مورد اهمیت است. معمولاً حد قابل قبول کارخانهها برای تحویل سیبزمینی جهت تهیه خلال 5/20 و برای تهیه چیپس 21 درصد است، اما برای مصارف تازهخوری معمولاً از ارقام جدید با درصد ماده خشک 19 درصد و بالاتر استفاده میشود. معمولا استفاده بیش از حد کودهای نیتروژندار باعث کاهش درصد ماده خشک غده شده و مدیریت صحیح استفاده از کودهای مصرفی (به ویژه نیتروژن و پتاسیم) نقش مثبت در افزایش درصد ماده خشک غده دارد.از این رو در این کتاب نکات کلیدی و مهمی در ارتباط با چگونگی زراعت سیبزمینی ارائه شده که امید است بدان توجه و نیز از آن استفاده شود.
Reviews
There are no reviews yet.